Ondeugend

lenige danser

Ik besef me dat ik me met dit bericht op glad ijs begeef en het risico loop dat ik de toekomst van mijn tekstbureau te grabbel gooi…

Mogelijk ben jij diegene die dat meteen beaamt na het lezen van de zin hierboven. Maar dikke kans dat je die joekel van een taalfout niet eens hebt gezien, en behoor je tot de grote groep Nederlanders die het allang in hun vocabulaire hebben opgenomen.

Waar ik het over heb? Over het werkwoord beseffen natuurlijk! Zo ongeveer de hele wereld ‘beseft zich’ niet dat dat helemaal niet kan! Je kunt ‘je’ namelijk helemaal niets beseffen, besef je dat?! ‘Beseffen’ is geen wederkerend werkwoord, dus daar hoort helemaal niets voor of achter. Het is gewoon ‘ik besef’. Punt.

Seks

Nou kan het zijn dat het jou worst is of het wel of niet kan en wil je er gewoon lekker mee doorgaan. Maar ben je iemand die het wel iets kan schelen en wil je graag enigszins acceptabel taalgebruik bezigen, dan heb ik een ondeugend ezelsbruggetje voor je.

Misschien weet je al dat ik vaak tijdens het hardlopen allerlei en uiteenlopende gedachten heb. Wat ik in het huis-tuin-en-keukenleven niet bedenk, bedenk ik wel als ik hardloop. Voor mij is het letterlijk geestverruimend. Afhankelijk van wat er in mijn leven speelt, kan het gaan over de dagelijkse beslommeringen, maar ook over taaldingetjes. En zo bedacht ik laatst hoe ik ervoor zou kunnen zorgen dat er tenminste één taalfoutje minder op de wereld zou zijn.

Alleen, in dit geval zet ik wel mijn reputatie op het spel, want ik word graag geassocieerd met taal en tekst en liever niet met seks. Na rijp beraad heb ik besloten dat in dit geval het doel de middelen heiligt. Juist de meest ondeugende dingen blijven nu eenmaal het langst hangen. Dus goede kans dat mijn ezelsbruggetje succes oogst.

Raadsel

Om je op het spoor te brengen, eerst dit raadsel:

  1. De kat kan het wel bij zichzelf, maar jij kan het niet.
  2. Neem het woord ‘beseffen’ en haal de ‘s’ en de ‘e’ eruit.
    Wat hou je dan over? Heb je ‘m?

Denk in het vervolg elke keer als je het woord beseffen wilt gebruiken, heel even aan het werkwoord beffen. En bedenk dan dat je het nooit bij jezelf kunt doen. Je bent nu eenmaal niet zo lenig. Dat woordje ‘me’ of ‘zich’ zal er dus nooit achter passen.

En dat kan evenmin bij ons keurige werkwoord beseffen. ‘Ik besef me’ hoort gewoon niet. En ‘jij beseft je’ ook niet. En ‘zij beseffen zich’ evenmin. Of je hoort bij de uitzonderingen. Denk dan goed na over je carrièrekansen, want dan kun je waarschijnlijk meteen het circus in.

Ik besef dat het heel even lastig kan zijn om je dit ondeugende ezelsbruggetje eigen te maken, maar als je ‘m eenmaal te pakken hebt, is het een fluitje van een cent. En dan hoop ik maar dat steeds meer mensen beseffen dat het echt niet meer kan. Dus.

 

Ben je nog niet overtuigd en wil je graag een ‘normale’ uitleg over dit onderwerp, kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de website van Onze Taal.

4 thoughts on “Ondeugend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *