Coronavlinders

vlinders

Coronavlinders

Het is begin maart en óóóh wat ben je verliefd! Hij weet het nog niet, want je bent voorzichtig en een beetje onzeker. Zal hij hetzelfde voelen? Je hebt al wel een avondje met hem een drankje gedaan en hij heeft je netjes op zijn scooter thuisgebracht. Drie kussen op de wang en dat was het. Maar wel een nieuw afspraakje in de pijplijn…

En in één keer is daar de lockdown. Hard en meedogenloos. En intelligent. Maar wat heb je daaraan, nu je hem niet meer kan zien. Sociale onthouding heet dat. En zoveel mogelijk binnen blijven. Pokkencorona!  

En daar zit je dan met je coronavlinders. Verliefdheid tijdens corona, kan het erger? Gelukkig ben je een slimme meid die midden in een coranacrisis een oplossing voor zichzelf bedenkt zonder de anderhalvemetersamenleving aan haar laars te lappen. Die oplossing heet wandelen. Met de hond, dat scheelt. Jullie móeten wel naar buiten. Zo is er geen sprake van wandelschaamte. Er zullen niet veel verliefde koppeltjes zijn die zoveel gewandeld hebben als jullie twee. 

Inmiddels ben je erachter dat hij ook ondersteboven is van jou en heb je je omgeving kunnen overtuigen dat hij je vriendje is. En vriendjes vallen niet onder risicocontact. Tja, liefde ten tijde van corona. Je moet een beetje creatief zijn…   

 

Grappig, hoe ook taal creatief kan zijn. Kijk hoe razendsnel nieuwe woorden tot stand komen, juist in tijden als deze. Hierboven kom je er een paar tegen, maar woordenboekmaker Ton den Boon heeft er al zo’n 700 stuks verzameld voor zijn coronawoordenboek. En dat aantal groeit nog elke dag… 

(Meer lezen zoals dit? Lees ook mijn blog ‘Zaad’)

7 thoughts on “Coronavlinders

  1. Hmm, ik mis in het coronawoordenboek het woord ‘opschalen’; door werkelijk elke (pseudo)deskundige op tv gebezigd. Maar de meesten gebruiken dat woord, terwijl ze gewoon verhogen, vermeerderen o.i.d. bedoelen, want achter ‘opschalen’ zit een complex systeem van alle met elkaar verbonden disciplines op (dezelfde) schaal verhogen. Hetzelfde geld uiteraard voor ‘afschalen’. Kortom, typisch voorbeeld van lekker papegaaien en na-apen…

  2. Voor de échte belangstellende én taalliefhebber een raadsel, ietwat cryptisch: Wat is er bijzonder aan het woord ‘vlinder’ voor dit insect? Ik zou de vraag graag ‘globaler’ willen stellen, maar dan heb ik het antwoord al gegeven…

  3. Mijn broer Bert oppert het volgende: “Het beest heet in bijna elke taal volkomen anders (papillon, butterfly, mariposa, Schmetterling, fjäril en dus vlinder…)”.

    1. Complimenten voor jouw broer Bert. Het is een van de weinige, zo niet het enige dier dat in vrijwel elke taal anders wordt genoemd. Ik heb hiermee na vele decennia zoeken eindelijk mijn ‘Twee voor Twaalf-partner’ gevonden. Maar Sylvia… als je héél snel kunt zoeken, mag je alsnog mee…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *