Komma

Het lijkt zo’n onschuldige kleine wurm, maar ondertussen. ’t Is een loedertje eersteklas, want voor je het weet gaat ze je geld kosten, of schopt ze de hele boel in de war omdat ze precies op de verkeerde plek opduikt. Jawel, ik heb het over de komma.

Want je kan wel een beetje neerbuigend doen over dit figuurtje, maar van alle leestekens is de komma toch wel de lastigste. En verkeerd gebruik kan heel grote en ongewenste gevolgen hebben. Voorbeeld?

Een tijdje geleden las ik dat de gemeente Den Haag ten onrechte 2,5 miljoen euro aan uitkeringen had uitbetaald. Dit bedrag bleek honderd keer te hoog te zijn en dat kwam doordat in een geldbedrag een komma, in plaats van een punt had moeten staan. Iets dergelijks is ook al eens in Amsterdam gebeurd, want toen werd er 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Dan kun je niet zeggen dat ons kommaatje onbelangrijk is…

Levensgevaarlijk

Oké, al een klein beetje overtuigd? Of nog even wat meer voorbeeldjes van het levensbelang van onze kleine vriend? Kijk dan eens naar deze zinnen:

Stop, niet schieten!
Stop niet, schieten!

Of deze:

Eet, kinderen!
Eet kinderen!

En dan hebben we hier nog een gezellige krantenkop uit het AD die voor drieërlei uitleg vatbaar is:
Man met mes in rug gestoken

  1. Man, met mes in rug gestoken (= zinloos geweld)
  2. Man met mes, in rug gestoken (= karma)
  3. Man met mes in rug, gestoken (= toppunt van dubbel pech)

Nou vooruit, nog eentje dan. Speciaal voor de lezers die het hardst grinniken om seksueel getinte grapjes, noem ik hier nog een zin van André Hazes die hij ooit schreef in een tweet:
‘Ik hou van je ouwe lul!’ . Misschien was het in dit geval toch handiger geweest als André even een kommaatje had geplaatst…

Ik kan nog wel even doorgaan, want er zijn nog legio andere voorbeelden te noemen, maar ik laat het hierbij. Ik denk dat ik nu wel mijn punt heb gemaakt dat de komma er wel degelijk toe doet.
Komma. Eh… punt.

9 thoughts on “Komma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *