Vakantie in Frankrijk – 3

Le crapeau

“We hebben bezoek!” klinkt het uit de kamer. Ik hou van bezoek, dus ik snel van de badkamer naar de kamer. Och, daar zit hij. Klein en koud op de kille tegelvloer. Verdwaasd. Net zat hij nog in het natte ochtendgras en het volgende moment in een omgeving die hij nog niet eerder zag. Oog in oog met drie monsters; twee op twee poten en eentje op vier. Van ons heeft hij niets te vrezen, maar dat weet hij niet. In heel Frankrijk zijn ze dol op zijn neefjes, maar dan het liefst doormidden met de billen in de pan. Ik loop naar hem toe en pak hem voorzichtig op. Koud kriebelt hij in mijn hand. Lekker.

Het doet me denken aan vroeger, in de tijd dat we gewapend met een weckfles en een visnetje op zoek gingen naar kikkerdril. Toen ik het verschil tussen een pad en een kikker nog niet kende en zonder uitzondering alle door mij geredde kikkers en padden in het dichtstbijzijnde water kiepte. Nu weet ik beter, padden leven op het land.

Voordat hij mag weghoppen naar zijn eigen habitat, zet ik ‘m nog even op het vochtige tuintafeltje voor een fotomomentje. Hij is te mooi om zo te laten gaan. Zijn wrattige huid is als de dauwdruppels op de tafel. Hij lijkt het te weten en blijft nog even charmant zitten voor de foto. Dan mag hij van mijn hand in het gras en hop, weg is hij. Dag schattepad!

Even later zitten we aan hetzelfde tafeltje met ons ontbijtje in de vroege ochtendzon. Te genieten van het weidse uitzicht en het gratis ochtendconcert dat voor ons wordt verzorgd. Nu is het nog koud, maar we weten dat de zon ons spoedig zal verwarmen. Zo mag elke dag beginnen…

Sinds 1979 zijn kikkers in Europa beschermd en mogen ze niet meer worden gevangen voor consumptie. Padden zijn überhaupt niet lekker, dus dat scheelt. Mijn kleine vriend heeft wat dat betreft geluk.
Helaas is de consumptie van kikkers in Frankrijk en andere landen in Europa gewoon doorgegaan; de beestjes worden nu doodleuk geïmporteerd vanuit Azië. 

Lees hier meer over het eten van kikkers. Trek je eigen conclusie, maar mij vergaat de trek…

2 thoughts on “Vakantie in Frankrijk – 3

  1. Terwijl ik dit cursiefje las, dacht ik te laat te zijn met een ‘originele’ vraag, maar nee hoor, nog geen enkele ‘originele’ vraag, dus stel ik ‘m maar alsnog, want het zou zomaar kunnen zijn dat je het hebt gedaan, maar ons niet de uitslag wil laten weten: heb je die kikker nog gekust?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *